fredag 16 september 2011

En blå skrivbok

Alla som har sett Emil i Lönneberga (och det har väl alla?!) vet att Emils mamma hade en blå skrivbok där hon skrev ner alla Emils hyss. Idag borde vi haft en sån bok här hemma, för minsann har det begåtts hyss idag. Eller med modernare språkbruk; dumheter!
Vi har en "platta" (som barnen kallar det), alltså en surfplatta som framför allt används av barnen till att spela spel på. Spel som man laddar hem via android market precis som i mobilen. I dessa spel finns det dessvärre jäkligt mycket reklam och grejer som poppar upp hela tiden när man spelar, och med ett enkelt knapptryck så har man köpt något. Riktigt idiotiskt tycker jag, speciellt i spel som främst spelas av barn. Vi har pratat med båda barnen att så fort det kommer upp någon ruta de inte känner igen när de spelar så ska de säga till oss och inte trycka. Den vetskapen hade Alicia nog förträngt idag när hon uppenbarligen klickat på något hon inte skulle. Jonas kollade sin mail och upptäckte att han fått bekräftelsemail på genomfört köp på android market för över 300 kr!! Köpet går bara att ångra i 15 min så det hann vi inte med... Så vår egen lilla Emil köpte "gems" (typ nån valuta tror jag i ett restaurangspel hon spelar ibland, men inget som behövs direkt) för 311 kr! Det blev ett allvarligt snack med lilla damen och förbud att spela på plattan för ett tag och vi har sagt att hon ska få betala tillbaka någon gång när hon säljer någon leksak hon inte vill ha längre eller liknande. 
Så hyss kan hon göra den fröken, men nu tror jag nog hon vet bättre till nästa gång, hoppas jag i alla fall...


Kan ju tillägga igen hur idiotiskt det är att det ska vara så lätt att bara klicka för att köpa saker, det borde finans nån lösenordsspärr eller liknande, för det här är ju värdelöst. Kan man inte läsa, och framför allt inte engelska, så kanske man bara trycker för att få bort rutan och vips så är något köpt. Näe, mycket dåligt måste jag säga. Hade kunnat haft roligare för dom pengarna än meningslösa gems i ett spel hon knappt förstår...

1 kommentar:

  1. Måste finnas mågna spel där den risken inte finns, så varför låta barnen spela sånt överhuvudtaget? problemet löst : )

    SvaraRadera